Als de kat van huis is

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Sommigen houden hem binnen. Anderen vinden dat het dier tekort wordt gedaan als ie niet naar buiten mag. Sinds enkele jaren is de Stichting “Kuikens in het land, kat in de mand” actief. Die probeert katteneigenaren ervan te overtuigen om de kat tijdens het broedseizoen, in ieder geval ‘s nachts, binnen te houden. Katten vangen nu eenmaal vogels. Alle in het wild levende vogels zijn in Nederland wettelijk beschermd. Formeel is de kattenbezitter in overtreding wanneer de kat een beschermde diersoort vangt. Dat is al jaren het geval op basis van geldende natuurwetgeving. Als een kat een vogel pakt, is de eigenaar strafbaar want er is sprake van overtreding van art. 11.37 van het Bal.

Over verwilderde katten woedt een juridische strijd. Jarenlang was het gebruikelijk dat provincies toestemming gaven voor het doden van verwilderde katten. Veel provincies zijn daar van afgestapt. Verwilderde katten in de provincie Utrecht bijvoorbeeld, worden sinds 2022 niet meer gedood, maar gevangen. Volgens de provincie is doden niet meer van deze tijd en kan de overlast van de verwilderde katten op een diervriendelijkere manier teruggedrongen worden.

De provincie Fryslân heeft een andere mening over zwerfkatten. Deze provincie heeft in beleid vastgelegd dat zwerfkatten mogen worden afgeschoten. GS van Fryslân hebben daar dan ook toestemming voor verleend. De Stichting Dierenrecht heeft daarom recent aan het college van gedeputeerde staten van Fryslân gevraagd om de toestemming om verwilderde katten te bejagen in te trekken. Volgens de Stichting zijn de opvattingen over het doden van dieren veranderd en daarom moet het besluit worden heroverwogen. Het college heeft dit verzoek afgewezen. Hiertegen is de Stichting in beroep gegaan. Het beroep is volgens de rechtbank Noord-Nederland ongegrond. Zwerfkatten mogen in Fryslân nog steeds worden afgeschoten. Maar hoe herken je in het veld een verwilderde kat? Dat is best lastig. Dus voor huiskatten veel risico’s, als de kat van huis is...

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNNE:2024:2649&showbutton=true&keyword...